12. 09. 05

Вече имате книжка?
+

Вече имате книжка? Поздравления! Официално сте част от клуба!
Вероятно сте превъзбудени, нервни, или уплашени? Защо не и трите едновременно?
Не се притеснявайте, тези чувства са нормални.

Ето няколко съвета, които да ви държат в групата на здравомислещите и безопасно шофиращи.


Познавайте собствените си възможности

Когато сте били дете и сте се учили как да карате колело, най-вероятно сте започнали с основните положения. Границите бяха ясни, нали? Двете ръце на кормилото, задника здраво на седалката и границите на вашите пътувания в най-близката околност на дома.
След известно време, след малко натрупан опит, започва да ви става все по-комфортнос вашия велосипед,нали? Може би вече сте можели да си позволите и малко по-дълги путувания- чак до съседната квартална градинка?

Е..., управлението на автомобила е нещо подобно....


Като нов шофьор, най-важното е да се уверете, че сте изключително внимателни и сте напълно наясно с вашите шофьорските умения.

Да, вие със сигурност сте виждали как някои стари семейни приятели или роднини, дори вашите родители, са правили нещо рисковано. Напр. рязко да ускорят, вместо да забавят, когато светне жълто на светофара. Истината обаче е, че когато шофьор, който не разполага с много опит на пътя реши да направи същото, това може да бъде изключително опасно!

Преди да предприемето по-дълго пътуване, първо се се уверете, че сте минали достатъчно пъти познатия път на отиване и връщане до училище или работа. Че сте го минали и се чувствате напълно комфортно.

Преди да започнете да шофирате през нощта, когато намалената видимост прави шофиранетомного по-сложно, уверете се, че имате достатъчно опит в дневното шофиране. Че имате и че се чувствате достатъчно комфортно.

Преди да започнете да шофирате с приятели в колата, убедете се че сте шофирали достатъчно дълго с отговорен възрастен, след това сами в колата и че нищо не е отвлякло вниманието ви. При всички случаи обаче, ако приятелите ви не съзнават отговорността, която те носят за да не отвличат вниманието ви, по-добре отложете пътуването с тях за по-добри времена.

Ето някои съвети с които можете да развиете навици за безопасно шофиране:

 • Спазвайте всички правила за движение. Това включва и носенето на колан по всяко време, до пълно спиране на автомобила.
 • Избягвайте условия, които отвличат вниманието.

Когато сте в началото на шофьорския си стаж не е добра идея да вземете приятелите си в колата.
В редица държави това дори е забранено за начинаещи шофьори. Защо не е така в България е друг въпрос.
Не забравяйте, че пътниците могат да попречат много дори на опитен шофьор. По-нататък, когато натрупате достатъчно опит, компанията приятели може да стане по-малко стресираща.
Други неща, които могат да отвлекат вниманието на всеки шофьор са разговорите по телефона, хранене, гримиране, слушане на силна музика.

 • Бъдете нащрек.

Това не просто означава, че трябва да сте бдителни, а означава още и премахването на всички онези фактори, които биха могли да отнемат от времето ви за реакция. Алкохолът напр. намалява способността и бързината за вземане на решение.
Шофирането, докатосте сънлви води до подобни ефекти. Комбинацията от шофиране, алкохол, наркотици и сънливост често са смъртоносни.

 • Разумното шофиранеосвенче намалява заплахата за живота ви също така може да ви помогне да спестите и доста пари.
  Добрият шофьор е по-малко вероятно да влезе в разходи за ремонт на автомобила или увеличени застрахователни премии, отколкото рисковия или лош шофьор. Помислете над това.

Познавайте възможностите и на другите хора

Вие не сте единственият човек, който трябва да бъде отговорен за движението по пътищата. За жалост има агресивни и невнимателни водачи от всички възрасти и с всякакъв шофьорски опит, да не говорим за пешеходците или велосипедистите.
Тяхното присъствие по пътищата означава, че не е достатъчно да сте сигурни, че вие саммите следвате всички правила на пътя.
Нужно е още да внимавате за хората, които определено не го правят.

 • Важно е да сте наясно с вашето обкръжение. Например, когато светне зелено, първо се уверете, че кръстовището пред вас е чисто, преди да тръгнете, защото някой закъснял може да се стрелне на червена светлина и да налети на вас.
 • Поддържайте безопасна дистанция. Ако сте твърде близо до автомобила пред вас, няма да успеете да реагирате навреме, ако той изгуби контрол или рязко удари спирачките.
 • Ако някой ви притисне и кара близко зад вас, не губете самообладание - ако е безопасно го пропуснете по подходящ начи, в т.ч. и ако се наложи да излезете от пътя. Тук не е мястото да давате урок на агресивни шофьори.
 • Ако шофьорът зад или до вас прави неприлични или заплашителни жестове, не реагирайте по същия начин и се стремете да избягвате контакта очи в очи. Ако смятате че нещата излизат извън контрол накарайте някой пътник да се обади на 911 или се обадете вие след като излезете от пътното платно и спрете на безопасно място.
 • Предвиждайте какво ще се случи

Шофирането в никакъв случай не е само бързина на реакциите. Голяма част от него е да се предвиждат потенциалните опасности, преди да те да са се случили. Ето защо оглеждайте пътя напред и встрани. Едно сканиране 20 до 30 секунди напред ще ви помогне да видите нещата далеч преди да се случат. Ако напр. някой три коли напред натиска спирачки, знайте, че най-вероятно и вие ще трябва да спрете и започнете да забавяте. Не чакайте шофьора пред вас да удари спирачките –той може да го напхрави внезапно и рязко или дори е възможно неговите стопове да не работят!

 • Провереявайте редовно огледалата.

Винаги преди да потеглите се уверете, че огледалата са в състояние да ви дадат възможно най-добрата гледка – така вие ще сте наясно с вашето обкръжение. Проверявайте огледалото за обратно виждане на всеки 5 до 7 секунди за да сте информиран какво се случва зад вас и естественногледайте огледалата всеки път, когато възнамерявате да смените лентатата за движение.

 • Обучението на водачите не трябва да завършва с вземането на книжка. Поддържайте знанията си чрез активно шофиране или опреснителен курс на всеки 2-3 години. Това не само ще ви помогне да намалите риска зад волана, но може да ви спести не малко пари за автомобилна застраховка и ремонти след инциденти.

 

Познавайте колата си

Като се грижите за колата си и я поддържате в добро състояние намалявяте съществено риска.
Много катастрофи се случват, именно защото водачите пренебрегване рутинната поддръжка на автомобила си.
За да избегнете това опитайте се да се запознаете добре с основните системи на колата:

Спирачки, огледала.

Гориво.

Планове за сервизно обслужване.

Проверка и смяна на маслото.

Проверка на охлаждащата течност на автомобила и спирачна течност.

Проверка на налягането в гумите напомпване, когато е необходимо.

Течност за чистачки.

Къде е и как се използват резервната гума и крик.

 

Познаването на вашата кола означава, че няма вие да сте човекът, който се оказва без гориво в средата на нищото, защото е карал с почти празен резервоар, или този, чиято гума е дала фира, защото е забравил да провери налягането й.

Понякога превозните средства се развалят неизбежно, без значение колко сте отговорен. Ето защо трябва да имате някои неща в колата си по всяко време за подобни ситуации:

Мобилен телефон и зарядно устройство.

Списък с телефонни номера, вкл. на Пътна помощ

Застрахователни полиции.

Карти.

Инструменти (гаечни ключове, отвертки, клещи и др.)

Аварийни триъгълници и конуси, в пустощта защо не и сигнални ракети?

Комплект за първа помощ.

Бутилирана вода и неразваляща се храна.

Фенерче и допълнителни батерии.

Одеяло.

Кибрит или запалка.

 

И накрая...

Единственно практиката а може да ви направи перфектни шофьори.
Така че карайте при всяка възможност! Като първото, за което трябва да се грижите е безопасността.
С времето ще станете перфектните шофьори. Трябва да можете да оцелеете до тогава!

 


 

Зачитайте правото ни на собственост върху материалите, публикувани на този сайт. Не препечатвайте и не ги използвайте без нашето изрично писмено съгласие.

Бъдете активни и почтени - Децата ни гледат.


Имате ли мнение по това, което прочетохте?

В рубриката Гледна точка можете да направите мнението си видимо за всички, които посещават сайта.


 

 

12. 09. 02

Да си дефанзивен шофьор?

 

Шофирането е рисковано занимание...

Като дефанзивен шофьор, обаче вие съществено можете да намалите риска на който сте изложени.
В основата на дефанзивното шофиране е да сте готови за това, което вече сте предвидили.

Ако сте били зад волана известно време знаете, че не всеки кара добре.
Някои хора ускоряват агресивно, други се скитат от едно платно в друго, без да обръщат внимание на останалите коли .
Много шофьори ви следват плътно залепени, други пък правят внезапни завои без никаква сигнализация.
Агресивните шофьори са причина за една трета от всички пътни катастрофи.
А невнимателното шофиране става все по-голям проблем, тъй като хората и по-точно "свръхзаетите хора", говорят по телефона, пращат sms-и , хранят се, дори гледат телевизия докато карат.

Вие не може да контролирате действията на другите шофьори. Но поддържането на защитни умения на шофиране може да ви помогне да избегнете опасностите, причинени от лошото шофиране на други хора.


Умения, с които да държите контрола

Преди да седнете зад волана на тази двутонна конструкция от стъкло и стомана, вижте някои съвети, които могат да ви помогнат да контролирате положението:

 • Останете съсредоточени.

Шофирането е преди всичко задача за мозъка.
Имате твърде много неща, които трябва да следите, когато сте зад волана: пътните условия, скоростта и мястото, спазването на законите за движение, знаците и сигналите, колите пред, зад и отстрани на вас, това което е в огледалата... списъкът продължава и продължава.
Да останеш фокусиран върху шофирането и само на върху шофирането е от ключово значение.

Отвличането, като разговор по телефона или ядене, пречат на шофьора да види потенциалните проблеми навреме и правилно да реагира на тях. И товане важи само за току що излюпените шофьори. Хора, които са карали известно време без инцидент може да са станали прекалено уверени в своите шофьорски умения и това да им изиграе лоша шега. Просто всички шофьори трябва да помнят, че да останат съсредоточени само върху шофирането е правило номер 1.

 • Бъдете нащрек.

Не бъдете отпуснати или сънливи. Това ви позволява да реагирате бързо на потенциални проблеми – както напр. , когато водачът в колата отпред удари рязко спирачка в последния момент.
Очевидно е, че алкохол или наркотици (включително изписани от лекар или такива без рецепта), които повливат времето за реакция на шофьора и неговата преценка трябва да са табу.
Шофирането когато ви се спи, има същия ефект и е една от водещите причини за катастрофи. Така че починете си добре преди вашето пътуване.

 • Внимавайте какво правят другите.

Да държиш контрола значи още да обхванеш максимален брой от най-близките до теб водачи или други обекти на пътя. Да предугадиш това, което той може изведнъж да направи, значи, че е по-малко вероятно да бъдете хванати неподготвени. Например, ако една кола ви изпреварва стремително на магистралата, но няма достатъчно разстояние между колата и бавно движещия се камион в същата лента, можете да се обзаложите, че водачът ще се опита да се шмугне директно пред вас .
Ако предвидите това , което може да направи някой друг шофьор и реагирате правилно ще намалите съществено риска от инцидент.

 


 

 Текст и дизайн Фондация Правото да знам.  Зачитайте правото ни на собственост върху материалите, публикувани на този сайт. Не препечатвайте и не ги използвайте без нашето изрично писмено съгласие.

Бъдете активни и почтени - Децата ни гледат.


Имате мнение по това, което прочетохте? Искате да разкажете за вашия опит или подобен проблем? Не се колебайте. Така може да помогнете на някой, който има нужда. В рубриката Гледна точка можете да направите мнението си видимо за всички, които посещават сайта.