12. 08. 26
 

Mога ли да предотвратя акнето?


От какво се причинява акнето? Противно на това, което може би сте чували, причината за акнето не е мръсотията по кожата ви. То се причинява от свръхактивни мастни жлези в кожата, натрупване на мазнини, мъртви кожни клетки и бактерии, което води до възпаление на порите.

Мастните жлези се стимулират, когато хормоните се активизират по време на пубертета. Ето защо акнето е проблем именно на юношеските години. Тъй като склонност към появата на акне е отчасти генетична, ако други хора във вашето семейство са имали или имат акне, вие сте и по- застрашен.


Въпреки че няма универсално и сто процентово сигурно решение да се предотврати акнето, опитайте тези съвети, за да помогнете за намаляване на броя и сериозността на възпалените участъци:

  • Измиването на кожата ви е от съществено значение. Тя помага за премахване на излишните мазнини на повърхността на кота, както и на мъртвите кожни клетки, които могат да запушат порите. Прекаленото миене обаче също може да причини вреда поради прекомерно изсушаване на кожата или дразнене на съществуващото акне.
  • Никога не забравяйте да се измиете след физически упражнения, тъй като потта запушва порите и така влошва акнето.
  • Ако работите в среда с мазнини, напр в кухня или сте се изпотили било защото сте били на топло място или защото сте работи усилено, измийте поне лицето си и другите проблемни зони докато имате възможност да вземете душ.
  • Ако използвате кожни продукти, като лосиони, кремове, фондьо тен или грим, подбирайте тези , коти са специално означени като noncomedogenic или nonacnegenic, което означава, че те не запушват порите.
  • Ако не можете да живеете без лак или гел за коса, държте ги далече от лицето си! По-голяма част от тези продукти съдържат масла, които могат да влошат състояниета на акнето ви. Подбирайте продукта на водна основа.
  • Ако получите акне по тялото, като например гърдите или гърба, избягвайте носенето на тесни дрехи, които се трият и допълнително раздразват кожата ви.
    Следва продължение...

Имате ли мнение по това, което прочетохте? В рубриката Гледна точка можете да направите мнението си видимо за всички, които посещават сайта.

 

Зачитайте правото ни на собственост върху материалите, публикувани на този сайт. Не препечатвайте и не ги използвайте без нашето изрично писмено съгласие.

Бъдете активни и почтени - Децата ни гледат.