Въздухът у дома

15. 02. 22

 

 

 

 

 

 

 

Мръсния въздух у дома

автор: Фондация Правото да знам

Откъде?

Като се заговори колко  мръсен е въздухът, за какво си мислите първо?

За натоварения булевард или кръстовище, със задушаващите газове от колите, за пушека от заводския комин или ТЕЦ-а?
Неприятната изненада е, че качеството на въздуха в помещенията у дома, в повечето случаи е по-лошо, отколкото качеството на въздуха на открито.

В почти всяка стая на къщата има потенциални източници на замърсяване на въздуха.
Към вредните влияния на външния въздух  се добавят и тези от самата къща.
Газове от горивните устройства, напр. газови уреди, алергени от  домашни любимци, домашен прах и плесен и др.

Отоплителните уреди,  фурни, печки, пещи, камини и бойлери, отделят газове и прахови частици във въздуха.
Огромно е натоварването  от алергени от домашни любимци, домашни акари  плесени. На годишна база, алергените у дома  са 10 до 100 пъти по-интензивни в затворени помещения, отколкото навън.

Какво причинява?

Замърсения въздух може да предизвика кашлица, стягане в гърдите, болки в гърлото, сълзене или сърбеж в очите, задух,  или дори астматичен пристъп. Ако живеете в къща с хронично лошо качество на  въздуха, може да страдате от често главоболие, продължителни настинки и бронхити, както и хронична астма.

Какво да се направи за по-добро качеството на въздуха

(Очаквайте!)
 

 

Текст и дизайн Фондация Правото да Знам.  Зачитайте правото ни на собственост върху материалите, публикувани на този сайт. 

Бъдете активни и почтени - Децата ни гледат.


 

        Имате мнение по това, което прочетохте?

Искате да разкажете за вашия опит или подобен проблем? Не се колебайте. В рубриката Гледна точка можете да направите мнението си видимо за всички.

 

 

 

Кухнята в моя сигурен дом

15. 02. 19

Отговорете на въпросите. Постарайте се всичките ви отговори да са положителни. ТОВА Е ЕДИН МИНИМАЛЕН СТАНДАРТ ЗА БЕЗОПАСНОСТ за най-малките в дома ви.

 • На столчето за хранене на дето ви има предпазен колан  на кръста и друг  с прихващане  между краката?
 • Шкафа с  ножове, вилици  и други остри предмети е недостъпен за децата?
 • Управлението на пералнята и  миялната машина е блокирано, така че децата да не могат да ги отворят, докато рабоят?
 • Блокиран  е достъпът до печката?
 • Няма столове или други предмети, на които дете може да стъпи за да се доближи до врящото на котлона ядене?
 • Докато готвите, дръжките на всички съдове са обърнати навътре и не се показват навън, където децата да могат да ги достигнат?
 • Кофата за отпадъци е със затварящ се капак, която децата не могат да отворят?
 • Всички уреди , които не се използват са изключени от контакта?
 • Всички почистващи и дезинфекционни препарати са плътно затворени и  се съхраняват във  високо разположен, недостъпен  шкаф?
 • Кибрити и  запалки се  съхраняват в заключен шкаф?
 • В шкафът под мивката няма почистващи и перилни  препарати, спрейове и таблетки?
 • Алкохолът е недосътпен?
 • Няма найлонови торби  и опаковки в обсега на децата?
 • Захранващите електрически кабели, разклонители,  телефонни , интернет кабели или  този за кабелната телевизия, са покрити и обезопасени?
 • На хладилника няма малки магнитчета или други предмети, които могат да се погълнат или поставят в ухото или носа?
 • Прозорците са обезопасени за отвряне и до тях не могат да се покатерят?
 • В дома ви има  работещ пожарогасител и всички членове на семейството знаят как да го използват?

 

Текст и дизайн Фондация Правото да Знам.  Зачитайте правото ни на собственост върху материалите, публикувани на този сайт. 

Бъдете активни и почтени - Децата ни гледат.


 

        Имате мнение по това, което прочетохте?

Искате да разкажете за вашия опит или подобен проблем? Не се колебайте. В рубриката Гледна точка можете да направите мнението си видимо за всички.

 

 

 

 

Убиваме видимия враг с невидим

09. 11. 12

 

 

 

 

 

 

 

 

Биоцидите - Невидимият враг у дома

Биоцидите по дефиницията на Official Journal of the EС са активни вещества или смеси, съдържащи една или повече съставки, създадени да възпират развитието на, или действието на, или да унищожават, или обезвреждат или по друг начин да упражняват контролиращ ефект върху опасни организми, с помощта на химически или биологични средства.

 

Дори в защитения си градския си дом ние не сме сами. Неканени гости често ни посещават и трайно се заселват в домовете ни. Хлебарки, комари, бълхи и мравки; гризачи – плъхове или мишки – те нарушават съня ни, разпиляват или развалят храната ни, или просто ни дразнят с присъствието си . Плесени, вируси и бактерии надничат от ъглите или ни дебнат в каналите! А ако в обсега на това, което наричаме “дом” включим и двора, градината или даже парка, където играят децата ни, ще се срещнем и с други опасни съжители – кърлежи , плевели и множество други заплахи.

Някои от тези вредители пренасят или причиняват тежки болести. Ето защо, когато в началото на 20 век бяха създадени първите препарати за борба с тези вредители, човечеството въздъхна с облекчение!
Биоцидите са наистина едно ефикасно и бързо средство за контрол. Едно пръскане и песента на комара спира! – Нашият враг пада мъртъв!

Каква е цената на тишината, обаче?

За да научите повече за влиянието на тези "много полезни " химикали върху здрвето ни, как те влияят върху децата ни, как да избегнем или намалим вредата от тях - посетете магазина на Фондация Правото да знам, където бихтне могли да си поръчате брошурата - Бицоди и пестициди - невидимят враг на нашите деца.

С продажбата на символични цени на информационните си материали Фондация Правото да Знам покрива само малка част от разходите по издаването на нови материали.


 

Знаете ли, че тези препарати съдържат биоциди ?

 • Отрови за мишки и плъхове;
 • Противопаразитни каишки за кучета и котки;
 • Спрейове , прахове или примамки за хлебарки ;
 • Лосиони, таблетки или спрейове против комари;
 • Препарати против кърлежи;
 • Препарати против мухи, мравки или бълхи;
 • Дезинфектанти за баня или кухня;
 • Препарати против мухъл или гъбички;
 • Някои химикали за плувни басейни;
 • Препарати за поддържане на тревни площи, цветни градини и стайни растения.

Какво в България не е наред с Биоцидите?

Докато законодателството ни е синхронизирано и допълнено поне на хартия, контролът върху практическото му изпълнението е слаб.

1.Регулаторите на всички нива не са синхронизирани;

 

2. Няма публично достъпен регистър на компаниите, които имат разрешение да прилагат пестициди в обществените места. Списъците са пръснати по 28-те регионални РИОЗ /бивши РИОКОЗ / ХЕИ/;

 

3. Изискващото се по закон задължително уведомяване за приложен пестицид в училища, паркове, болници и др. не се спазва изобщо;

 

4. За унищожаване на вредители (напр. кърлежи) и за отстраняване на заплахата от болестите, които причиняват, общинските власти прилагат системно пестицидни препарати, а никаква информация за това не се дава на общността;

 

5. Незаконни, внесени от цял свят препарати, с неизвестен състав и без инструкция за безопасно приложение са на български пазар и се купуват широко поради ниските си цени; снимки

 

6. Регистрите на разрешените продукти и оторизираните фирми е недостъпен и може да се получи само след официално искане. Това прави невъзможно за хората да контролират дали продаваните продукти и рекламираните фирми за обезпаразитяване са легални или не. Потребителите не могат да направят верния избор за тях и техните деца.


 


 

Текст и дизайн Фондация Правото да Знам.  Зачитайте правото ни на собственост върху материалите, публикувани на този сайт. 

Бъдете активни и почтени - Децата ни гледат.


 

        Имате мнение по това, което прочетохте?

Искате да разкажете за вашия опит или подобен проблем? Не се колебайте. В рубриката Гледна точка можете да направите мнението си видимо за всички.